Årets om gått! Grålleklubben i Västmanland 2012.
Av skrftställaren Lars Tideström!
Rapport från ”första halvlek” i Grålleklubben Västmanland 2012.
Vi har genomfört en rad arrangemang som jag här ska försöka referera så gott det går.
Det är alltid svårt att i efterhand komma ihåg detaljer som kan vara av intresse men med en anteckningsbok och bilder hoppas jag det ska fungera så du får en fullödig bild över vad som varit.
Då kör vi igång!
Skogsdag 10:e mars
Per Eriksson hade avverkat både timmer och massaved på sin gård Bondängen utanför Hallstahammar och hade bjudit in oss att delta i att frakta ut virket. Det samlades 22 medlemmar från sektionen samt 2 st. som kört ända från Vaxjö för att delta - det finns intresse må man säga!
Per hade riggat i ordning en timmervagn samt en skogskälke och hade sin Grålle att spänna för med. Kurt Larsen ställde upp med en Grålle och en lånad skogskälke.
Lastning av timret gjordes med en 35:a med påmonterad wirekran - på skogsvagnen. Stundtals såg det lite vanskligt ut men allt gick bra och det kom inga ben eller armar i kläm – gudskelov. Massaveden lastades för hand på skogskälkarna och kördes ut till upplaget. På väg dit körde Kurt ”vilse” och vi var tvungna att fälla några träd för att han skulle komma ”hem”!
Efter väl förrättat värv bjöd Per och hans hustru på fika, mackor och grillad korv som satt fint i det ljumma vårvintervädret och det trivsamma ”eftersnacket”!
Tack Per för en fin och givande dag!
Årsmötet, sektionen 24:e mars
Till årsmötet samlades 30 medlemmar i Aros Motorveteranernas lokaler. Tord Högström hälsade välkommen och fick agendan efter lite justering godkänd. Till ordförande resp. sekreterare för mötet valdes Tord Högström och Lars Tideström.
Vi redovisade verksamheten för 2011 samt planerad verksamhet för 2012. Kassören Mari Johansson redovisade den ekonomiska ställningen samt budgeten för 2012 och konstaterade att ställningen är i stort sett oförändrad mot föregående år.
Till ny sektionsledare valdes Lars Lindkvist (tidigare ”RättarLasse”) att efterträda Tord Högström som på egen begäran ej ställde upp till omval. Skälet är att han tycker det bör ske en föryngring i leden. Övriga ledamöter omvaldes.
Det uppstod en livlig och stundtals kritisk debatt om sättet på hur Asea-traktorn hade överförts till Aros Motorveteraner men slutade med att styrelsen fick fortsatt förtroende att förvalta sektionens ekonomi.
Vi visade ett bilspel från föregående års arrangemang och kunde ”babbla” till härliga frallor som Acke och Mari hade tillverkat. I år var det ”köpefrallor” eftersom vårt eget mjöl hade för lågt falltal för att kunna baka något bra vettigt av. Men det funkade ju det här också!
Mötet avslutades med att Tord avtackades med en blomma och några uppskattande ord för vad han lagt ner under tolv års tid både som grundare och ledare av sektionen..
Mekarträff,Åvestbo 31:a mars
Ett 20-tal Grålleklubbare hade hörsammat Doctor Kalles och Anders Lindmarks inbjudan till mekarträff. Kalle berättade hur man ställer in tädningssystemet och förevisade en ”apparat” från 40-talet där tändfördelaren kunde monteras och roteras. Brytaravstånd, kamvinkel och förtändningsfunktionen kunde lätt kontrolleras och ställas in med den här ”maskinen” En fiffig konstruktion! Efter detta en genomgång hur man manuellt ställer in tändningen och vad som är att tänka på så man inte får onödigt ”trubbel”
Sen övergick Kalle att berätta om kylsystemets funktion och uppbyggnad samt påpekade vikten av att se till att alla slangar är täta liksom att kylarlocket fungerar som det ska. Att kontrollera termostatens funktion är också viktigt och demonstrerades genom att lägga den i en kastrull och värma upp den till avsedd temperatur. Öppnar den inte – byt den! En självklarhet kanske – men kolla glykolhalten inför vintern!
Anders hade i vanlig ordning fixat lunchen samt kokat kaffe till pauserna och såg till att marktjänsten fungerade till allas belåtenhet.
Dagen avslutades med ett besök hos Karl-Inge Fallin som visade upp sin samling av traktorer och redskap och det gjordes en och annan affär på intressanta grejor.
Tack Kalle och Anders för en instruktiv och trivsam träff!
Årsmötet i Söderköping 14:e april
Vi var 8st. Västmanlänningar som besökte årsmötet i Söderköping och träffade grållefolk från landets alla hörn. Årsmötet avlöpte utan större sensasioner och efter lunchen deltog vi i ett kort sektionsledarmöte där vi passade på att presentera vår nya sektionsledare Lars Lindkvist för övriga ”basar”.
Före hemgång passade vi på att besöka grållemuseet i Ringarum och kunde konstatera att den nya maskinhallen nu nästan var färdig och innehöll en ansenlig massa grållar i varierands skick och typ.
Grålleklubben firar i år 25-årsjubileum och därför ordnades med en rejäl fest på kvällen där två av våra medlemmar – Mari och Kalle – representerade vår sektion.
Vi andra åkte hem!
Åsby- Skanzendagen 5:e maj
I ett blåsigt och lite småkulet väder var vi på plats och körde ungar i balvagnen som hade riggats i ordning med halmbalar och flagga. Tillströmningen av passagerare var hela tiden bra och trots att vi hade frivillig avgift blev det en hyfsad slant till klubbkassan. Tords Guldkalv som stod uppställd med flaggstång drog till sig en del uppmärksamhet och en hel del småkillar ville ”provköra”!
Det blev en bra och uppskattad dag!
Vårbruket på Igelsta 6:e maj
På grund av intensiva regnväder som gjorde åkern ”ofarbar” hade vi måst flytta sådden 14 dagar.
I dag sken i alla fall solen och med 12 traktorer på plats dammade det t.o.m. om de 9 harvarna – men det blåste snålt!
Harvade tre gånger och spred konstgödnig inför sista vändan. Stundtals blev det lite kaotiskt med så många maskiner på ”banan” samtidigt, men efter en vänlig ”uppsträckning” från Acke och Lasse L. rättade de flesta in sig i ledet och körde som det var tänkt – och bra blev det!
Såmaskinen laddades med utsäde och vi gjorde ett ”vridprov” så vi skulle få rätt giva. Acke hade gjort en grobarhetsanalys av utsädet och eftersom det gav lite för klent resultat ställdes såmaskinen om en aning för att kompensera för detta. Efter detta turades vi om att köra såmaskinen så att så många som möjligt fick prova på hur det är att hantera en gammal maskin. Kanske med skiftande resultat – men på det här sättet lär man ju sig
På plats i år fanns en reporter (Kenneth Fransson) från tidningen ”Tractor Power” som håller på att göra en film om gamla grållar och hur de i dag användes. Han kommer även att göra ett reportage om våran tillställning - något vi ser fram mot då det ger oss en fin reklam och publicitet! Tack Kenneth!
På plats fanns även Anders Lindmark med sin” koktrossvagn” där han serverade ärtsoppa, och kaffe till både besökare och medverkande. Många lockades säkert till oss av att Tords ”flaggtraktor” hade ställts upp utmed Salavägen och således aviserade att något ovanligt var på gång.
Packade ihop och kunde konstatera att det blev en bra tillställning och demonstration av vad vi kan åstadkomma med gamla prylar!
Tack Acke, Lasse L., Anders och till alla som medverkat och hjälpt till!
Brånstaträffen, Romfartuna 19:e maj
Träffen samlade 10 traktorer och ett 50-tal besökare som kunde kika på maskiner av skiftande fabrikat och skick. Den som stack ut allra mest var en Volvo T25 med en Tive gödselspridare hängande på draget. Båda var helt nyrenoverade och glänste i solskenet. Renoveringen hade gjorts av vår medlem Bosse Anderson och det är inte utan att man blir imponerad att se ett så noggrant och snyggt arbete!
Vi minglade runt och kikade på alla andra klenoder och hade förstås hela tiden ”munlädret” igång för att få veta mera om de olika maskinerna – alla har ju en historia bakom sig.
Ställets ägare bjöd på grillkorv och hamburgare som vi tuggade i oss vid långborden och samtidigt kunde utbyta erfarenheter vad vi själva varit med om – det blev som vanligt en massa trivsamt snack!
Grålledoctorn Kalle Lundberg som är initiativtagare till dom här träffarna försökte få igång en ”loppishandel” men utbudet blev lite klent men blir säkert bättre nästa gång!
Tack Kalle för en bra Träff!
Westerqwarnträff, 21:a maj m.fl
Varje måndag hela sommaren samlas det veteranbilar på Westerqwarn/ Mölntorp och vår medlem Urban Strandberg ser till att Grålleklubben är representerad och att vi har en framskjuten placering där vi syns rejält. Det brukar samlas över 200 bilar varje gång och många släntrar föbi vår uppställningsplats och ställer frågor om våra maskiner som inte enbart består av Grållar utan även en hel del ”RÖDA o GRÖNA” traktorvarianter – alla dock snyggt och propert renoverade!
Tack Urban för din gärning – den ger oss ett ansikte utåt och ännu ett sätt att umgås på!
Listaträffen, 26:e maj (pingstafton)
Årets ”Listarally” samlade 7 ekipage och bestod av Grållar och 35:or samt en icke medlem med en Ford Major. Samlingen skedde kl. 0700 och vi rullade mot Lista i ett fint väder som vi alltid brukar bjuda på – förra årets busväder var nog ett undantag men som sent kommer att glömmas!
Stannade halvvägs för en fika och en ”bensträckare” som är välbehövligt när man rullat en längre sträcka.
Anlände till Lista i god kondition och blev anvisade en egen ”fålla” så det var lättare för oss att hänga ihop. Gjorde en runda bland alla församlade traktorer – i det närmaste 200 stycken – samt botaniserade i marknadsstånden men hittade inte så mycket ”köpvärt”. Träffade på ett par ovanliga traktorer – en Ford 801 Powermaster och en Ford 8 N – som ägdes av Bertil Andersson (Mr. Ford). Båda var importerade från USA och i skick som nya – imponerande!
Körde så den traditionella ”rallyrundan” som arrangörerna återigen hade lyckats förnya och som slingrade sig fram på fina skogsvägar, hagmarker blandat med slingrande asfaltvägar. Att köra traktor den här årstiden med blommande syrener och fräsch natur ger en alldeles speciell naturupplevelse och som påminner om tiden då man åkte motorcykel – men då gick det ju lite fortare förstås!
Landade i ”målfållan” och bevittnade hur vår deltagare med Fordson Majorn blev bogserad i mål. Det hade hamnat en oljedunk av plåt ovanpå batteriet och brutit ut en mindre brand som dock snabbt kunde släckas. Traktorn sålde han på den efterföljande auktionen och tog sig hem på annat sätt – radikalt!
Vi andra tackade för oss och rullade hemåt efter en trevlig dag – utan regn!
Rapport från andra halvans aktiviteter 2012 i Västmanland.
(av skriftställaren Lars Tideström)
Andra halvans alla ”övningar” har ju påverkats av ett ideligt regnande och inför våra jordbruksarrangemang har rapporterna från vädergubbarna inte alltid stämt in, och vi har tvingats att flytta på det mesta. Det har varit svårt att få ut alla förändringar till dig som medlem men med hemsidor och ”djungeltelegraf” till hjälp så har det trots allt fungerat hyfsat.
Vill du se flera bilder - än vad vi kan visa i det här bladet - kan du gå in på vår hemsida och kika, det kommer att finns en hel del!
Hembygdskväll, Västerfärnebo 4:e juli
Hembygdsföreningen hade arrangerat en eftermiddagsträff där det bland annat bjöds på teater för de minsta samt att det serverades fika med ”hembakat” och att man kunde köpa hemtillverkade prylar från ett antal stånd.
Vi var inbjudna att delta och Anders Lindmark hade riggat i ordning några utställningsskärmar över vår verksamhet samt en vagn att skjutsa ungar i.
Det var en fin sommarkväll och Anders tävlade med en hästdragen vagn att få köra flest ungar – jag tror att Grålleekipaget vann – med knapp marginal!
Det var även ett antal grållar på plats för att visas upp och att bli föremål för diskussion!
Bra jobbat Anders!
Jädersbruksdagarna 1o2:a september
Så var det åter dags för den sedvanliga träffen på Jädersbruk som ”Jädersbruks Vänner” årligen arrangerar och som i år hade brandbilar som tema.
Efter att ha transporterat ett antal traktorer, tält, utställningsmaterial och inte minst oss själva - för att manifestera att Grålleklubben har något att bjuda - samlades totalt 13 traktorer på vårt område.
Vi körde ”paraden” genom bruket tillsammans med ett par häftigt gamla och renoverade brandbilar. Det hela varvades med motorcyklar, epataktorer och en del hemtillverkade ”mystiska” ekipage – det finns tydligen en outsinlig fantasi att hitta på saker att tillverka – hur som helst kul att få uppleva!
Det var hela tiden ”full snurr” bland våra traktorer och vi värvade ett 10-tal nya medlemmar. Vår åkerplätt var i ett bedrövligt och blött skick så vi avstod att försöka oss på att demonstrera några redskap utan koncentrerade oss på att berätta om och visa upp våra traktorer. Där fanns tre ”katter bland hermelinerna” – en Ford 801:a, en Ford 8N samt en Ford 9N – som var renoverade till nyskick och fick en berättigad uppmärksamhet eftersom dom har ett nära släktskap med ”Fergusonstuket”! Mari Johanssons 35:a stod sig gott i konkurrensen bland renoverade maskiner men vi andra med bruksrenoverade exemplar tycker jag inte behöver deppa – dom är fina och användbara dom också!
Andra aktiviteter var en lingrävare av fabrikat ABS (A som i Arboga) som drevs av en BM-20 samt crossåkare av äldre snitt och med ett ”sound” som fick ett gammalt knuttehjärta att slå volt!
Efter två intensiva dagar packade vi ihop och kunde konstatera att trots en del jobb så var det lönt mödan, att få träffa en massa människor och att få visa vad vi håller på med!
Tack alla som hjälpte till och gjorde det här till fina dagar i sektionens anda!
Skörden, Igelsta 9:e september
På grund av det intensiva regnandet och att solen lyste med sin frånvaro hade skörden inte mognat som vi planerat och det var bara att vänta och se – tre veckor försenat!
I dag var det dock hyfsat och det samlades många medlemmar och ”nyfikna” för att delta och beskåda!
Vi hade dagarna innan monterat bindardukarna och gått över självbindarens alla ”1.000” smörjkoppar så att allt skulle fungera. Acke Lundholm hade gjort detsamma med den bogserade tröskan så nu var det laddat för en lyckad skörd!
Självbindaren motades ut att skära vetet och den bogserade tröskan tog sig an havreskörden. Även om det var lite blött tog sig maskinerna fram utan att behöva ha hjälp, men Acke som körde tröskan klagade på att hans Grålle var i klenaste laget för ”femfotingen”- han hade helst sett att hans David-Brown hade agerat ”dragare”! Hur som helst fungerade allt som det skulle och vi turades om att ”spaka” självbindaren för att få känna på hur det var att hantera en sån här gammal klenod. Man är ju imponerad över alla snillrika funktioner som t. ex. knytapparaten, dukspänningsanordningar, haspelfunktion och hur det mesta går att ställa in och justera från ”spakplatsen” – men det gäller att lära sig!
Det mesta av vetet lastades på vagnar och kördes till Ackes loge på Solvalla, resten skylades på åkern för att senare på grund av regn ”snesas” och bli omhändertaget.
För att få julkärvar kördes några varv på havreåkern som vi hjälptes åt att ”snesa” och efter det bjöd Anders Lindmark på ärtsoppa och fika från sin koktross. Vi avbröt bindararbetet eftersom det hade blivit för mycket säd att ta hand om och resterande skörd skars med en modernare maskin.
Vi avslutade dagen med att lägga presseningar över maskinerna och kunde konstatera att dagen hade varit lyckad och för en gångs skull slapp vi regnet!
Acke tog senare – med hjälp av några andra – hand om allt efterarbete, som allt tar sin rundliga tid!
Tack Acke för ditt engagemang och till alla andra som ställde upp!
Fårets dag, Åsby 22:a september
Vi hade laddat med balvagn, tält och utställning för att delta i vilthandelns arrangemang men eftersom det hade kommit över 20 mm. regn på natten beslöt vi att inte rigga upp som brukligt och vi parkerade traktorerna under några träd som skydd för ett fortsatt ihärdigt regn. Att få ungar att åka balvagn i busvädret misslyckades totalt och det blev bara en enda runda där samtliga hade ett paraply som skydd!
Att plöja på åkern tyckte vi inte heller var en höjdare men efter att rättaren på Åsby hade hädat oss tillräckligt att vara ”veklingar” och att vi var tvungna att visa ”vad Grållarna går för”, var vi ju tvungna att ge oss ut i smeten och visa!
Lade upp en teg och kunde med två traktorer få det att se hyfsat ut och bevisa vad en grålle kan prestera även om det är kladdigt! Fick förstås lite pikar av ”rättaren” att fårorna inte var spikraka och att vi inte använde differensialspärrar – det bjöd vi på för trots allt hade vi rätt kul!
Dagen efter när jag hämtade traktorn sken solen!
Sevalla plöjning 7, 8:e oktober
Hembygdsföreningen som årligen arrangerar ”Sevallaplöjningen” hade i år utökats med att även omfatta Svenska mästerskapen i veteranplöjning – ett hedervärt uppdrag!
Vår sektion ställde upp med utställningstält, några traktorer, grålledoctor samt ett antal medlemmar som hjälptes åt att visa upp oss.
Plöjningen omfattades inte bara av traktorer utan även hästar som kom från landets alla hörn. Det samlades en stor publik som blev tvungna att parkera utefter vägarna eftersom åkrarna var för blöta att använda – bilköerna var enl. uppgift kilometerlånga!
Eftersom jag själv inte hade möjlighet att vara på plats har jag svårt att relatera hur plöjningarna gick till men vad jag fått till livs är att det var segt och smetigt och att en del var tvungna att ge upp. På plats fanns dock ”Traktor Powers” reporter så det kanske kommer ett reportage senare.
Vår medlem Mattias Jansson var dock där med en kamera och vi kommer att presentera hans bilder på vår hemsida där du kan njuta av framförallt hästekipagen! Nedan några av hans ”alster”.
Tack Kalle, Mari och Anders som representerade oss och värvade några nya medlemmar.
Igelsta plöjning 13:e oktober
Med risk för att bli tjatig så hade vi på grund av regn tvingats att flytta höstplöjningen några gånger men i dag var det i alla fall uppehåll och till och med några solglimtar! Acke hade satt upp ett vindskydd mot snålblåsten där vi i lä kunde fika och ”snacka”.
Det kom 7 traktorer som ville prova sin utrustning men många blev lite fundersamma när dom tittade ut över åkern där det bitvis stod ”klarvatten”! Acke hade monterat på slirskydd på sin ”David-Brown” och gav sig ut och lade upp en rygg som inte blev alltför vacker, men det funkade ju! Lennart Nykvist monterade på slirskydd på sin Grålle och fick den att fungera på tegen där den nu var som blötast. Så småningom blev det lite torrare mark och ytterligare några Grålleekipage vågade sig ut att trotsa besvärligheterna och man förundrade sig över hur grållen stretade sig fram både utan slirskydd och differentialspärr – härliga maskiner dom här, eller hur!
Mari Johansson provade på att testa en Kvärnelandplog till sin 35:a som Acke hade till salu. Resultatet blev tydligen godkänt och jag tror det till slut blev affär.
Vi samlades bakom vindskyddet där vi bjöds på kolbullar som stektes av Ingvar Westlund, assisterad av Anders Lindmark som även kokade kaffe och serverade kanelbullar – det värmde fint i snålblåsten!
Vi hann inte plöja färdigt dels på grund av blötan och dels på att marken var hårt packad, men ”Gårdsmästaren” har i efterhand fixat åkern så att den är redo till nästa års säsong!
Trots motigheter så är humöret alltid på topp vid såna här tillfällen och gemenskapen förstärks kanske just på grund av detta!
Tack Acke för allt ditt jobb som kommer oss alla till del!
Tröskning, Solvalla 20:e oktober
(text och bild av Emma Hermansson)
Det var en tapper skara som trotsade vädrets makter och ställde upp att tröska i Solvalla denna kyliga och fuktiga lördag. Ett tröskverk var igång och gick som en klocka tillsammans med Ackes David Brown. Inte förrän på slutet av tröskningen blev det protester då det blev stopp i maskineriet. Efter att Acke hade krupit runt under verket och fixat så kom det snart igång igen. Då det inte var så stor mängd att tröska i år som tidigare år så blev det ett lagom jobb för de närvarande. Det turades om att vara uppe på höskullen och lasta, att mata tröskan samt att sköta säckarna.
I Ackes verkstad huserade Anders Lindmark med gott varmt kaffe, soppa och smörgåsar. Trots mycket jobb med tröskningen gavs det tillfällen att umgås tillsammans med fika och samtala kring allt från traktorer till gödsel.
Återigen – Tack Acke – och alla andra som ställde upp!
Mekarkurs 27:e oktober
Grålledoctor Kalle Lundberg hade budat till mekarkurs och det samlades 15 medlemmar i Aros Motorveteraners lokaler, där Mari som introduktion bjöd på härliga frallor och fika.
Kalle gjorde en teoretisk genomgång hur det går till att ”dela” en grålle för att komma åt att byta ramlagertätning, tätning av ingående växellådsaxeln samt att om nödvändigt samtidigt ha möjlighet att ge kopplingsutrustningen en översyn. Kalle visade hur man tillverkar nödvändiga hjälpmedel för att genomföra en sån här operation samt berättade hur man plockar bort rör, kabelanslutningar och stag så inget skall ”haka upp sig” när man rullar isär traktorkroppen.
Det ställdes många nyfikna frågor som Kalle besvarade på sitt kunniga sätt. Efter lunch samlades man i Kalles verkstad för att handgripligen genomföra en ”delning” på Tomas Petterssons traktor som hade lite inombords skavanker som skulle rättas till. Efter att ha följt Kalles manual rullades traktorhalvorna helt odramatiskt isär och renoveringen kunde starta med att byta ramlagertätningen.
I skrivande stund är det för mig oklart om man hann färdigt men att den här övningen var både nyttig och uppskattad kunde man utläsa på alla glada miner, och inte minst – det är inte så svårt, bara man vet hur det går till och tar itu med saken!
Bra jobbat Kalle!
Det här blev allt vad vi hade att berätta för den här gången!
Hälsningar från arbetsgruppen/ skriftställaren Lasse T.